maanantai 14. helmikuuta 2011

Turisti on aina oikeassa

Koska kaipaan työntekoa, kerron muutaman irrallisen työjutun.

Olin pari vuotta sitten Pohjois-Norjassa töissä. Työnkuvaani kuului suurelta osalta turistit – ja synonyymi turisti-sanalle on tietenkin tietämätön.

Pohjois-Norja on kuuluisa siitä, ettei aurinko laske pariin kuukauteen kesällä. Keskiyön auringon voi näin ollen nähdä koko kesän aikana, tietenkin sillä oletuksella, että taivas on pilvetön. Eräät turistit kyselivät minulta, luulenko keskiyön auringon näkyvän ensi yönä. Vastasin, että pilvet loistavat ainakin tällä hetkellä poissaolollaan, joten todennäköisesti keskiyön aurinko on nähtävissä. Neuvoin sen näkyvän tuolla suunnassa. Turistit olivat innoissaan. Valitettavasti heidän mielialansa oli muuttunut seuraavaan aamuun mennessä. He tulivat nimittäin kertomaan minulle valvoneensa useamman tunnin keskiyön kieppeillä. ”Eikä sitä keskiyön aurinkoa näkynyt. Siellä taivaalla oli vain se tavallinen aurinko.” Just joo... Pidin ilmeeni peruslukemilla ja yritin selittää, että se on tosiaan se yksi ja sama aurinko – että keskiyön aurinko tarkoittaa sitä, että aurinko paistaa keskiyölläkin. Selityksessä ei ollut turistien mielestä mitään järkeä, joten päädyin lopulta vain harmittelemaan heidän kanssaan epäonnistunutta yötä.

Kuten moni kauemmas etelään matkustanut on ehkä huomannut, moni luulee täällä Pohjolassa asustavan jääkarhuja. Osaltaan väite on toki totta: Norjaan kuuluvilla Huippuvuorilla sekä Tanskaan kuuluvassa Grönlannissa niitä asustaa. Mutta me kaikki – ainakin toivottavasti – tiedämme, ettei Suomen, Norjan tai Ruotsin Lapissa jääkarhuja tallustele. Koska turistit ovat kuitenkin tietämättömiä, kertoi eräs pariskunta tulleensa Pohjois-Norjaan juuri jääkarhujen vuoksi. Oli siinä sitten ikävä selitellä, että mahdollisuus jääkarhun bongaamiseen on olematon, kun niitä ei täällä ole. Toinen pariskunta oli käynyt vuoristossa etsimässä jääkarhuja. Kumma kyllä, ei ollut löytynyt. Parempi onni ensi kerralla ;)

Pohjoisen luontoa tuntemattoman on myös vaikea ymmärtää vuodenaikojen eroa: kesällä aurinko paistaa ympäri vuorokauden, talvella aurinko on teillä tiettymättömillä useamman kuukauden. Kesällä törmäsin myös turisteihin, jotka kysyivät mahdollisuudesta nähdä revontulia. Selitin niiden olevan talven ilmiö, mutta turisteja kuin olivat, he tiesivät tietenkin paremmin kuin minä, joka kyseisessä paikassa asuin. Hienovaraisesta selityksestäni huolimatta he istuivat koko yön ulkona yrittäen bongata revontulia. Tuloksetta. Valitettavasti en voi sanoa olleeni yllättynyt.

Odotan innolla taas seuraavaa kesää turistien parissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti