tiistai 8. maaliskuuta 2011

Miehet, nuo ihanat kummajaiset

Meinasin otsikoida tämänpäiväisen tekstini nimellä Sisäinen feministini, mutta ajattelin sen karkottavan kaikki mieslukijat välittömästi. Joten huijaan teitä, hahaa! Kiitos klikkauksesta ja jatka lukemista. Uskottelen itselleni, että olisit lukenut tekstin myös alkuperäisellä otsikolla varustettuna. Tee sinä samoin.

Tänään on kansainvälinen naistenpäivä. Miksi? Se muistuttaa meitä naisia oikeuksistamme, mutta samalla sukupuolten epätasa-arvoisuudesta. Miksi tarvitsemme erillisen naistenpäivän? Koska 364 päivää vuodessa ovat miesten. Vaikka naiset ovat monesti koulutetumpia ja soveltuvampia tiettyyn työtehtävään, saavat miehet työn helpommin ja heiltä vaaditaan vähemmän. Näin sanovat tilastot. Johanna Korhonenkin kirjoitti vähän aikaa sitten herra-Suomesta, jossa ”[n]aisia ei valita firmojen hallituksiin eikä ylimpään johtoon, koska toimiin on tarjolla oikeita miesjohtajiakin”.

Naisia saa myös jostain syystä julkisesti pitää kyvyttömämpänä sukupuolena. Suomalaisessa yhteiskunnassa on vielä ihan normaalia vastustaa naispappeutta, onhan naisen tehtävä vaieta. Samainen opus, johon tässä keskustelussa aina viitataan, sanoo myös miehen olevan perheen pää. Naiset, sulkekaa siis suunne ja menkää sinne keittiöön hääräämään. Antakaa miesten tehdä päätökset. Miehet ovat kuitenkin viisaampia, onhan siitä todisteena kirja, jonka joukko miehiä kirjoitti pari vuosituhatta sitten.

Koska naisiin kohdistuva syrjintä on nykymaailmassa niin yleistä, ei siihen liiemmin reagoida. Sen vuoksi minua ilahdutti erään 15-vuotiaan reaktio. Olin töissä nuorisotalolla tekemässä kansainvälisyyskasvatusta ja seinälle olimme ripustaneet julisteen, jossa luki: ”2/3 lukutaidottomista on naisia”. Julisteen nähdessään 15-vuotias huusi raivoissaan: ”Mitä vittua?! Ei naiset oo mitenkään tyhmempiä!” Ihanaa, että joku reagoi! Monet ovat valitettavasti niin tottuneita näihin faktoihin, etteivät enää reagoi. Ja se on vaarallista, koska jos suhtaudumme asioihin niin, emme ikinä saa aikaan muutosta. 15-vuotias sai minut muistamaan, että teksti ei ole vain fakta paperilla, vaan sen takana on oikeita ihmisiä, joiden jokapäiväiseen elämään lukutaidottomuus vaikuttaa.

Sukupuoli on suuri tekijä myös sodankäynnissä: raaimpia sodankäynnin välineitä ovat raiskaus ja HIV. Nainen raiskataan, mieluiten jonkun HI-virusta kantavan miehen toimesta. Naiselle aiheutuva häpeä on niin suuri, että yhteisö hylkii häntä. Toinen vaihtoehto on, että nainen saa jäädä yhteisöön ja levittää usein tietämättään HI-virusta eteenpäin. Tuho on hidas ja tuskainen ja mikä pahinta, se leviää. Meidän täytyy estää sen leviäminen – kukaan muu ei tee sitä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa puolet naisista menevät naimisiin ennen 18-vuotissyntymäpäiväänsä. Tämä aiheuttaa paljon ennenaikaisia kuolemia: tytöt tulevat nuorina raskaiksi, kun ehkäisyä ei välttämättä ole saatavilla tai heidän 50-vuotiaat aviomiehensä haluavat lapsia ja tuloksena on, että tytöt kuolevat synnyttäessään. Miljoonia nuoria tyttöjä kuolee tällä tavalla joka vuosi!

Mielenkiintoinen video aiheeseen liittyen:  


Tytöt ovat ratkaisu. Siihen on syy, miksi järjestöt panostavat ensisijaisesti tyttöihin ja naisiin: heidän koulutuksensa ja menestyksensä hyödyttävät eniten koko yhteisöä. Naistenpäivänä jokaisen naisen on hyvä muistaa oma merkityksensä: sinä olet tärkeä. Eikä se vähennä kenenkään muun arvoa. Toivottavasti jonain päivänä sukupuoli on vain biologinen tekijä eikä sen perusteella syrjitä. Tähän pääsemme panostamalla keihinkäs muihin kuin: tyttöihin.

"We know that girls are the most inspirational, the most transformational, the most untapped currency in our world today. What will it take to unleash this potential?"
Queen Rania of Jordan

3 kommenttia:

 1. Painavaa sanaa. Tänään olen puhissut naistenpäivän turhuudelle. Tuttujen - ja tuntemattomien - miesten "onnittelut" ovat ärsyttäneet ja tuntuneet sukupuoliselta osoittelulta. Olen ajatellut, että naistenpäivä on aikansa elänyttä laimentunutta feminismiä, jolle nykypäivän arvonsa tunteva nainen ei näe tarvetta. Mutta sitten. Tekstisi osui ja upposi globaalilla näkökulmallaan: me länsimaiset (vai pohjoismaiset) naiset olemmekin vahvoilla ja omien ratkaisujemme tekijöitä, mutta paljon on mätää muualla. Kiitos Saara.

  Tiia

  VastaaPoista
 2. Tuo 15-vuotiaana synnyttaminen ei oikeen onnistunut jarkyttamaan paivan uutisten jalkeen: 23-vuotiaasta romanialaisnaisesta isoaiti.

  http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/H%C3%A4nest%C3%A4%20tuli%20iso%C3%A4iti%2023-vuotiaana%20-%20katso%20kuva/art-1288374294622.html

  Puuh.

  VastaaPoista
 3. Ohoh! Luulin, että saisin nauraa ja lukea sun mieskommelluksista, mutta tää olikin painavaa asiaa! Mikä oli tosi hyvä juttu, koska täähän on just sitä, missä oot parhaimmillas :D tosi inspirational!

  VastaaPoista