lauantai 23. huhtikuuta 2011

Ennakkoluuloja karistamassa

Olen valitettavasti ennakkoluuloinen monen asian suhteen - kuten uskoakseni kaikki ihmiset - mutta haluan päästä ennakkoluuloistani eroon ja kohdata ihmiset sellaisina kuin he ovat enkä vain jonkin ihmistyypin tai -ryhmän edustajina. Näin ollen rakastan, kun ennakkoluuloni lyödään alas. Joka kerta sen tapahtuessa minusta tulee astetta vähemmän ennakkoluuloinen.

Viikon ensimmäiset ennakkoluulot löi rikki tutut 9-luokkalaiset. Olin tällä viikolla sijaisena koulussa, jossa työskentelin viime kevään, ja vierailin hyppytunnilla pienluokassa, jossa olen ollut paljon sijaisena. Jo ennen kuin ehdin ovesta sisään astua kutsuttiin minut poliittiseksi asiantuntijavieraaksi yhteiskuntaopin tunnille. Minut istutettiin luokan eteen ja opettaja kertoi, että nyt heille on tullut vieraaksi politiikan asiantuntija, jolta saisi vapaasti kysyä kysymyksiä sunnuntain vaaleihin liittyen. Ajattelin oppilaat tuntiessani, etteivät he varmastikaan kysy mitään, vaan haistattavat vain paskat koko vaaleille. Yllätykseni olikin suuri, kun käsiä nousi monta paria ja kysymyksiä virtasi: ”Miksi perussuomalaiset voitti?” ”Mitä asioita perussuomalaiset ajaa?” ”Onko ne oikeasti kaikki aborttia vastaan?” Tästä keskustelu siirtyi pakolaisiin ja maahanmuuttajiin, oikeiston ja vasemmiston eroihin sekä liberaali-konservatiivi-vertailuihin. Olin niin onnellinen, kun sain puhua oppilaiden kanssa oikeista asioista – asioista, joita he tarvitsevat ymmärtääkseen yhteiskuntaa, maailmaa ja joista keskustellaan kahvipöydissä.

Tänään pidimme ystäväni kanssa Säkkärä ja Käkkärä –fantasiakampaamoa Riihimäen pääsiäistapahtumassa. Teimme mitä kekseliäimpiä ja hullunkurisimpia kampauksia mm. prinsessa-, peikkotyttö- ja punkkarityyliin. Asiakkaita riitti jonoksi asti. Eräänä hiljaisempana hetkenä Käkkärä huudahti ohikulkevalle yläkouluikäiselle pojalle, haluaisiko hänkin fledaansa fantasiakampauksen. Muodinmukaisesti pukeutunut poika totesi hetkeäkään miettimättä: ”Joo – voisinhan mä vaikka ottaakin!” Poika sai päähänsä muistaakseni puna-sini-vihreän irokeesin ja oli enemmän kuin tyytyväinen. Ihanan ennakkoluulotonta porukkaa – lisäksi minunkin ennakkoluuloni karisivat taas hitusen!

Ja jotta teidän ennakkoluulonnekin karisisivat hiukan, voin kertoa, että korkokengissä ja Marimekon hameessa työskentelevä nuori nainen avasi monikiloisia haukia ysiluokkalaisten kanssa biologian tunnilla torstaiaamuna. Kädet vain hauen sisään ja ei kun mahalaukkua avaamaan! Oppilaat sai ihmetellä, mihin kaikkeen minäkin ”hienohelma” pystyn... Ps. Yhden hauen mahalaukusta löytyi kaksi ahventa, joista toinen ei ollut vielä ehtinyt sulaa lainkaan! Aivan mieletöntä!

1 kommentti:

  1. Ihanat jutut!
    T: säkkärä-pienluokanope ;)

    VastaaPoista